Nieuws

Kleurontwikkeling en analyses in het lab

In ons laboratorium houden zes medewerkers zich elke dag bezig met de ontwikkeling van masterbatches. Waaronder ik! Als kleurmaker en analist werk ik inmiddels vier jaar bij QolorTech. Met veel plezier. Want elke dag hebben we te maken met mooie nieuwe uitdagingen.

De hoofdtaak van ons lab is het ontwikkelen van kleuren aan de hand van pigmenten en additieven. De pigmenten bepalen de exacte kleur; de additieven voegen bepaalde eigenschappen toe. Het is niet een kwestie van een kleur benaderen en klaar. Allerlei factoren spelen een rol. Bijvoorbeeld de dekking van de kleur, de mate en snelheid van kleurveroudering die is toegestaan, het soort kunststof waarin de masterbatch wordt verwerkt en de toepassing binnen of buiten. En daarbij komen weer termen als UV-bestendigheid en thermische stabiliteit om de hoek kijken.

Kunststoffen ontleden

We doen ook allerlei analyses in ons lab. Bijvoorbeeld van samples die de klant opstuurt. Of van producten van concurrenten. We hebben apparatuur om kunststoffen compleet te ontleden. In samenstelling, maar ook in de eigenschappen. Die analyses zijn ook erg belangrijk voor onze eigen kwaliteitscontroles en ontwikkeling. We doen bijvoorbeeld proeven met nieuwe stabilisatoren en met combinaties van verschillende stabilisatoren. Zo kunnen we altijd vernieuwen en de kwaliteit hoog houden.

Technische doorvertaling

Hoewel geen werkdag hetzelfde is, is de werkwijze voor het ontwikkelen van een masterbatch vaak wel gelijk. Vanuit de verkoop komen vragen bij ons terecht. Verkoop heeft een formulier ingevuld met de wensen van de klant. Van kleur en dekking tot en met toepassing. Soms weet een klant precies wat hij wil en stuurt hij een sample mee. Dan kunnen we daarmee aan de slag. Een andere keer ligt het veel meer open en is het aan ons om te adviseren. Wij zijn eigenlijk de technische doorvertaling van de wensen van de klant.

Receptuur vastleggen

Eigenlijk kunnen we alle kleuren en eigenschappen maken. En ook vrij snel. Een eenvoudige vraag kunnen we op het lab in een dag behandelen. Een andere keer is de dekking of eigenschap moeilijker en heeft het wat langer nodig om de exacte wens te benaderen. We sturen een sample naar de klant. Als de klant daarmee akkoord is, leggen wij precies vast in ons systeem wat alle waardes zijn. Wij zijn natuurlijk verantwoordelijk voor de receptuur en daar moeten we ons altijd aan kunnen meten. En dan? Dan kan de masterbatch in productie en zit onze taak voor die specifieke batch erop.

Adding color. Adding sense.

Adding color. Adding sense.